Scheren

Klitten die erg vast zitten op de huid worden weg geschoren. Dit moet voorzichtig gebeuren want de huid van een kat is dun. Klitten zijn pijnlijk en beperkt de kat erg in zijn bewegingsvrijheid.
Soms heb je niet in de gaten hoe hard de klitten “erin vliegen”, zeker in de rui periode, het kan al in een paar dagen gebeuren. Dan is scheren onvoorkomelijk.
Een nadeel van klitten is dat de huid verstikt en er ontstekingen onder kunnen ontstaan, een ander nadeel is dat vlooien het fijn vinden onder zo een klit of plakkaat, ze zitten er veilig, de kat kan er per slot niet bij om te krabben of te bijten. Ook zitten ze verstopt voor ons oog, met gevolg dat je kans hebt op een vlooienplaag in huis.
Scheren van het gehele lijf doen we liever niet omdat het lang kan duren voor de vacht weer in zijn normale conditie is, dit ligt aan de conditie van de kat en het seizoen dat de kat wordt geschoren. Ook heeft de vacht een functie, het beschermt tegen kou, warmte, zonlicht en beschadiging door bijvoorbeeld takken en doorns.
Preventief scheren kan gedaan worden bij een snel klittende vacht, bijvoorbeeld op de buik, in de oksels en rond de anus. De vacht wordt daar korter gemaakt ter voorkoming van vuil wat daar voor eventuele verklitting zorgt.